Laden Evenementen

Studieloopbaanbegeleiding

Hoe maak je SLB de spil van de opleiding?

 

In verband met de huidige ontwikkelingen rondom het coronavirus, wordt deze training online gegeven.

Wat leer je tijdens deze training?

Studieloopbaanbegeleiding laat de student succesvol zijn en succes ervaren. Het geeft de student die essentiële extra’s mee die ervoor zorgen dat hij in het beroepenveld, in de maatschappij en in zijn persoonlijke ontwikkeling stabiliteit en zelfvertrouwen kan groeien. Het maakt het onderwijs boeiender en betekenisvoller.

SLB bereidt de student voor op de mogelijkheden en samenhang binnen de opleiding en op het leven daarna. Succesvol zijn betekent dat de student over een zekere mate van zelfsturing beschikt, dat wil zeggen: een gevoel van richting en identiteit ontwikkelt. Het voorziet de student van loopbaancompetenties; de competenties die nodig zijn om in een steeds veranderende maatschappij je eigen weg te kunnen blijven vinden zowel in maatschappelijke zin als in de zin van arbeid.

SLB zorgt er bovendien voor dat blokkades in studievoortgang op tijd ontdekt en opgeheven kunnen worden waarbij de student leert en ervaart zelf problemen op te lossen. Dit levert een positiever zelfbeeld op en een betere kijk op de eigen kwaliteiten.

In de training Studieloopbaanbegeleiding gaan we als eerste in op het doel van SLB en de competenties die je daarbij als slb’er nodig hebt. Aan de hand van een checklist ga je, in intervisie met de andere cursisten, bespreken in hoeverre je deze competentie beheerst en welke je nog zou kunnen ontwikkelen. We nemen ook de rol van de slb’er onder de loep: Wat zijn nou eigenlijk de coachende taken van een slb’er en wat is het verschil met een mentorrol? Wat mogen collega’s en studenten verwachten van een slb’er maar ook, wat niet?

De basis van studieloopbaanbegeleiding is het sturen en coachen op de vijf loopbaancompetenties. Wat houden deze competenties nu eigenlijk in en wat zouden ze de student moeten opleveren?

Naast de theoretische basis en begripsvorming gaan we ook praktisch aan de slag. Aan de hand van door jezelf ingebrachte casussen gaan we oefenen met effectieve gespreksvoering en gebruiken we begeleide intervisie om met elkaar ideeën op te doen.

We bekijken en oefenen met diverse soorten gesprekken waarbij vooral het coachende aspect een belangrijk onderdeel is: hoe zorg je ervoor dat de student aan het werk gaat en zijn ontwikkeling oppakt en niet dat jij alles doet? Welke vragen moet je dan aan een student stellen en welke niet? Een speciaal onderdeel hierbij is het werken met het ouder-volwassene-kind-model vanuit de Transactionele Analyse. Dit model geeft je veel handvatten om in gesprekken met de studenten ‘het zweet op de juiste rug te krijgen’. Daarnaast geeft het je op een leuke en verrassende manier inzicht in je eigen gespreksvalkuilen!

Even weer een opfrissing over de basis van SLB? Bekijk dan de blog van onze collega Peter! https://oabdekkers.nl/2019/01/08/studieloopbaanbegeleiding-moet-beter/ 

Hoe leer je tijdens deze training?

 • Theoretische input van trainer/adviseur
 • Door af te wegen en te vergelijken
 • Ervaringsgericht leren en oefenen aan de hand van jouw praktijksituaties
 • Door je eigen handelen onder de loep te nemen
 • Verwerken en delen met elkaar (coöperatief leren)
 • Gericht op de praktijk van de SLB’er

Welk resultaat heb je behaald na het volgen van deze training?

 • Na het volgen van deze training heb je helder wat het doel van SLB is.
 • Na het volgen van deze training is het je duidelijk welke rol je hebt in het traject van SLB en hoe deze anders is dan de mentorrol.
 • Na het volgen van deze training heb je helder welke competentie van je gevraagd worden en welke van deze competenties je nog verder kunt ontwikkelen.
 • Na het volgen van deze training heb je een aantal technieken onder de knie waarmee je de gesprekken met de studenten coachend en effectiever kunt invullen: de student is meer aan het werk dan jij.
 • Na het volgen van deze training heb je inzicht in je eigen gespreksvalkuilen waardoor je sneller in een gesprek met een student hierop kunt bijsturen.

Voor wie is deze training bedoeld?

 • Studieloopbaanbegeleiders mbo
 • Studieloopbaanbegeleiders hbo

Lesmateriaal

 • Werkmateriaal (ook digitaal zodat je het materiaal ook in je klas kunt gebruiken)
 • Videomateriaal
 • Beeldtafel
 • Powerpoint
 • Blogs en vlogs

Literatuur

 • 100% Jezelf, SLB werkboek voor studenten, OAB Dekkers (2 versies: mbo en hbo)

Open aanbod

Data:
Dagdeel 1: 2 november 2020, ochtend
Dagdeel 2: 16 november 2020, ochtend
Dagdeel 3: 7 december 2020, ochtend
Tijdsinvestering:
18 Studiebelastingsuren bestaande uit 12 uur training en 6 uur thuisstudie 
Locatie:
Online
Kosten:
€ 705,- per deelnemer (Dit bedrag is vrijgesteld van btw.)
Certificaat:
Bewijs van deelname.

 

Incompany

Op aanvraag is het ook mogelijk om deze training incompany te verzorgen op locatie.

Neem vrijblijvend contact op via onderstaande button of bel naar 040 – 291 37 33

Trainers

Thijs Wesselink

Thijs Wesselink

Trainer

Jet ter Halle

Jet ter Halle

Trainer

Floor van venrooij

Floor van venrooij

Trainer

INSCHRIJVEN VOOR ‘STUDIELOOPBAANBEGELEIDING’

Vul je emailadres en je naam in

om de  casestudy te bekijken

You have Successfully Subscribed!

Vul je emailadres en je naam in

om de casestudy te bekijken

You have Successfully Subscribed!