Eduview: dé methodiek en curriculumtool voor het beroepsonderwijs

door 1 dec 2020

‘Never waste a good crisis’. Deze uitspraak van Winston Churchill krijgt vandaag de dag extra betekenis. Nooit eerder is er zoveel geïnnoveerd in onderwijsland als in de afgelopen maanden. Tijdens een crisis worden we vaak vindingrijk en zien we mogelijkheden die we anders laten liggen. Tegelijkertijd kwam vorige week het bericht naar buiten dat leraren vinden dat de onderwijskwaliteit door de coronacrisis sterk achteruit is gegaan. Dat gaat ons als bureau uiteraard aan het hart; onze missie is immers excellent onderwijs voor iedereen. Wij hebben een methodiek ontwikkeld die de onderwijskwaliteit van opleidingen in stand houdt en waar nodig zelfs verbetert. Oók in crisistijd!

EDUVIEW

In samenwerking met tal van direct betrokkenen uit het beroepsonderwijs, ontwikkelden wij een methodiek en bijpassende tool om het curriculum continu te verbeteren: Eduview. Eduview verbindt de verschillende processen rondom een curriculum aan elkaar. Van het uitdenken en formuleren van een visie op het beroep, onderwijs en toetsing, tot het ontwerpen, beheren en verbeteren van het gehele curriculum. Door middel van de tool heb je in één oogopslag overzicht en inzicht in de samenhang van het curriculum. 

Het curriculum als geheel

Onderwijsteams evalueren onderwijs veelal op module of vak-niveau. Het curriculum zien wij als een geheel, waarbij juist de verbindingen en niet de afzonderlijke elementen de kwaliteit bepalen. De betekenis van veranderingen op module-niveau dienen dus ook vanuit het geheel bekeken worden: klopt de leerlijn nog, hebben we met deze veranderingen nog het bedoelde niveau in het oog, corresponderen de doelstellingen met de eindkwalificaties? Eduview gaat uit van de gedachte dat een curriculum zich continu ontwikkelt. Juist nu veel opleidingen versneld naar online onderwijs zijn overgeschakeld, is evalueren van veranderingen en verankeren in het geheel noodzakelijk.

De Eduview-methodiek helpt daarnaast een curriculumscan uit te voeren. In deze scan kijk je naar het curriculum als geheel. In deze curriculumscan maak je een verschil tussen wat je beoogt (het beoogd curriculum), de wijze waarop het curriculum is geïmplementeerd (het uitgevoerd curriculum) en wat we met het curriculum bereiken (het bereikte curriculum) (Den Akker, 2004). 

Meer informatie

De ervaring leert dat de Eduview-methodiek en de bijbehorende curriculumscan een constructief gesprek oplevert over de onderwijskwaliteit en de mogelijke, noodzakelijke verbeteringen. En dat is juist in deze tijd van snelle veranderingen cruciaal om de kwaliteit te blijven borgen.

Ik ben benieuwd of jullie zicht hebben op jullie curriculum als geheel na alle noodgrepen richting online onderwijs? Wij helpen jullie uiteraard graag bij het houden van overzicht met onze Eduview-methodiek. Ook met een curriculumscan kom je al snel meer te weten over de kwaliteit van je opleiding. Wil je meer weten over Eduview, de curriculumscan of iets anders, dan kun je altijd contact met mij opnemen: 0614952557 of liza@oabdekkers.nl

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Liza Peeters-Goos

Liza Peeters-Goos

Auteur

Kennis verdient herwaardering

Kennis verdient herwaardering

  Veel docenten zijn bang dat bij het ontwikkelen van een nieuw curriculum de kennisbasis verloren gaat. Steeds meer waarde wordt er gehecht aan 21st century skills zoals creativiteit en kritisch denken. Dit gaat samen met een ruimere opvatting dat studenten...

Lees meer
Tips om je als opleiding te profileren

Tips om je als opleiding te profileren

  Wat onderscheidt jullie van andere opleidingen in het land? Hoe presenteren jullie jezelf naar de buitenwereld? Waar zijn de studenten die bij jullie zijn afgestudeerd aan te herkennen? Allemaal vragen die verwijzen naar de profilering van jullie als opleiding....

Lees meer

Vul je emailadres en je naam in

om de  casestudy te bekijken

You have Successfully Subscribed!

Vul je emailadres en je naam in

om de casestudy te bekijken

You have Successfully Subscribed!