Stilstaan midden in een stroomversnelling; hoe doe je dat?!

door 14 jul 2020

We zijn in een regelrechte stroomversnelling gekomen. Heel ons land en zeker in het onderwijs. Je kunt niet stil blijven staan om het rustig te bekijken. We moeten morgen online; hoe dan?!

Ik ben trots op onderwijsland, dat staat buiten kijf. Ontzettend gaaf vind ik het om te zien wat er gebeurt als de urgentie zo enorm hoog is en wat er dan mogelijk is. Deze crisis leert ons enorm veel; over onszelf, hoe gaan we om met niet knuffelen, je eigen moeder niet in het verzorgingstehuis bezoeken, chillen met je vrienden, daten als single, hoe zit ons zorgsysteem in elkaar, bedrijven die na een week omvallen, de afstand bewaren en de menselijke maat… De vakantie staat voor de deur, sommige hebben de tas al ingepakt en hopelijk de tentstokken meegenomen. De natuur in; op naar bezinning.

Stilstaan; hoe doe je dat?

Ik ben terug van een indrukwekkende reis waarin ik vanuit Nederland naar Nepal over land en over zee bent gereisd in zo’n 1,5 jaar tijd. Een enorme ervaring die mij vooral mijn perspectief op zo veel elementen in het leven heeft verbreed. Je bent veel ‘on the road’, dat vond ik heerlijk. 24 uur in een bus of trein ervaarde ik niet als een waardeloze reis waarin je slecht slaapt en je in allerlei posities wringt omdat je niet meer weet hoe je moet zitten, maar als een uitje! Een gratis tour én tijd voor bezinning. Heerlijk vond ik dat, na zoveel indrukken die je op doet, lekker verdwijnen in al die mooie, bizarre en verrassende momenten. In zo’n bus- of treinreis kijk je altijd terug op wat er allemaal gebeurd is, hoe ik mij voelde en wat deze ervaring voor mij veranderd heeft. Die reizen waren heerlijk lang en zo had ik ook tijd om vooruit te kijken, je gaat altijd naar een nieuwe bestemming. Het moment dat je, je backpack op doet, afscheid neemt van mooie mensen en dan die dikke glimlach, omdat je weet dat er weer iets nieuws komt en je geen idee hebt wat je gaat beleven! Dat gevoel… dat komt terug in die busreis. Wat ga ik allemaal beleven en wat zou ik graag willen doen? Welke les leer ik van de mensen die ik heb ontmoet, iedereen leert je wat als je ervoor open staat en vooral als je de tijd neemt om even stil te staan.

Die lange busreizen; ik mis ze nu. Ik ben teruggekomen in de coronatijd, meteen weer in het werkende leven gekomen en ook in het Nederlandse leven. Het Nederlandse leven is prachtig én druk, we willen altijd efficiënter, door, beter, sneller… Een geweldige drive en ambitie. Ik merk dat ik die bezinning soms mis. De coronacrisis leert ons zo ontzettend veel, er zijn ontzettend veel lessen uit te halen. De vraag is welke pak je?

Oké, nu staat die vakantie voor de deur of je zit nu op een camping of in een huisje en je checkt toch nog even je werkmail en komt op deze blog uit.

Op naar bezinning

Ga eens alleen een stuk lopen of zoek een mooi plekje ergens waar jij je fijn voelt. Richt je aandacht op wat je hoort, voel de wind en zonnestralen op je huid, als je loopt op een pad; hoe voelt het aan? Kijk eens om je heen; wat zie je allemaal? Voor sommige klinkt het ‘zweverig’. Wat je eigenlijk doet, is even je aandacht richten op nu. Wat er nu is, wat je nu hoort, ruikt, ziet, of voelt. Dit helpt je brein. Geloof me, ik ben enorm competitief, kom uit een sportcultuur en stond voor de reis altijd in de actie-stand en dacht dat ik mij daar heerlijk in voelde. Nu weet ik wel anders; voordat je echt terug kunt kijken is even een moment van bezinning nodig, even inchecken met jezelf. En dan… wil ik je nog een paar vragen voorschotelen, weliswaar gericht op het onderwijs omdat deze groep hier allemaal onderwijsliefhebbers zijn!

 • Wat is nou iets waarvan je zegt: dit doen we online maar is echt een totale mismatch?
 • Welke kansen liggen nu voor het oprapen in het (online) onderwijs?
 • Wat voor persoonlijke verandering heb jij doorgemaakt als onderwijsliefhebber?

Het verlangen naar het uitwisselen van ervaringen, ideeën en informatie is sterk gegroeid. We zijn enorm nieuwsgierig hoe alles werkt en we hebben weinig tijd om alles alleen uit te vinden. Welke gouden tip geef jij ons onderwijsland mee? Oftewel, wat werkt nu echt in jouw online lessen? Mocht je denken; ik wil wat breder kijken dan alleen naar het onderwijs dan kun je de vragen iets ombuigen;

 • Wat is nou iets waarvan je zegt: dit doen we nu maar werkt totaal niet?
 • Welke kansen liggen er nu voor het oprapen in de wereld, ons land, zorgsysteem, energietransitie of puur voor jou als individu?
 • Wat voor persoonlijke verandering heb jij doorgemaakt?

Kijk eens echt even terug; hoe je, met de mensen met wie je samenleeft of juist alleen, de afgelopen tijd hebt doorgebracht. Hoe het was om dingen niet te kunnen, wat was hier fijn en ontzettend moeilijk aan? Wat heb je bij jezelf gemerkt? Je hebt nu teruggekeken; wat zou jij mensen nu teruggeven in deze tijd?

Het is superleuk als je dit hier deelt, maar ik begrijp het ook helemaal als je na deze oefening denkt; ik zet die werk mail lekker uit en ga lekker genieten van het hier en nu. Geniet met volle teugen van alles om je heen!

Fijne vakantie allemaal!

Jet

4 Reacties

 1. Annet Bouman

  Hoi Jet,
  Wat leuk dat ik weer een blog van je lees waar ik lekker de vakantie mee in kan gaan.

  Antwoord
  • Onderwijsadviesbureau Dekkers

   Ha Annet!
   Wat leuk om wat van je te horen! Ik ben benieuwd hoe het met je gaat. Voor nu: geniet lekker van je vakantie!

   Groetjes,
   Jet

   Antwoord
 2. Ruud Vogelaar

  Herkenbaar verhaal. De Corona tijd heeft mij en mijn gezin rust gebracht . Tijd voor elkaar en met elkaar als gezin. Prachtig . Na 15 jaar voor de klas met twee jaar ervaring in afstandsonderwijs, nu de kans gehad om het afstandsonderwijs echt in de vingers te krijgen. Tijd om me te verdiepen in de didactiek van afstandsonderwijs, veel vragen aan de leerlingen wat wel en niet werkt . Dit geeft een verbond dat je er samen voor gaat. De resultaten wijken nauwelijks af van het traditionele lesgeven. Waardeloos dat zoveel mensen het slachtoffer geworden zijn van COVID-19, maar voor mij persoonlijk een top tijd.

  Antwoord
  • Onderwijsadviesbureau Dekkers

   Hoi Ruud,

   Bedankt voor je reactie en het delen van jouw ervaringen en inzichten. Heel waardevol om op een andere manier tijd met je gezin door te brengen en heel gaaf om te lezen dat je de tijd genomen hebt om je meer te verdiepen in het afstandsonderwijs en dit ook in de vingers hebt gekregen. Het gesprek moeten we echt aan blijven gaan met studenten om steeds te checken en met elkaar te experimenteren wat wel en niet werkt want er liggen enorm veel kansen, ook zeker als de resultaten nu al nauwelijks afwijken terwijl we toch ‘net’ echt begonnen zijn met online onderwijs in zo’n intensieve vorm. Heb jij nog een mooie tip voor docenten?

   Geniet van je vakantie Ruud en voor na de zomer wens ik je veel plezier en mooie momenten met je studenten!

   Groetjes,
   Jet

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Jet ter Halle

Jet ter Halle

Auteur

Wie zijn je helden?

Wie zijn je helden?

  Het is opvallend hoe vaak er een vergelijking wordt gemaakt tussen de wereld van de sport en die van het bedrijfsleven. Aangezien het onderwijs al een aantal decennia marktgericht werkt, zien wij ook hier deze metafoor dominant worden. Op zich niets mis mee....

Lees meer
Erkennen, verwerpen of negeren?

Erkennen, verwerpen of negeren?

  In ieder contact dat we hebben, in elk gesprek dat we aangaan, probeer je met elkaar af te stemmen zodat je je doel bereikt. Hierdoor verlopen gesprekken prettig en kom je gevoelsmatig meer op één lijn met elkaar. Wij mensen willen nou eenmaal graag onderdeel...

Lees meer
10 tips voor peerfeedback

10 tips voor peerfeedback

  Allereerst wil ik jullie allen een heel mooi jaar toewensen! Na een welverdiende vakantie beginnen we opgeladen aan een nieuw jaar. Een nieuw jaar geeft nieuwe kansen. In deze blog wil ik jullie de kracht van peerfeedback laten zien. Na het lezen van deze blog...

Lees meer

Vul je emailadres en je naam in

om de  casestudy te bekijken

You have Successfully Subscribed!

Vul je emailadres en je naam in

om de casestudy te bekijken

You have Successfully Subscribed!