Schermdruk?

door 28 apr 2020

Tempo uit en zintuigen aan. Een oefening om te vertragen en te verstillen.

We gaan week 7 in van het online leren en werken. Wat zijn we allemaal ongelofelijk voortvarend van start gegaan! Online leren loopt, zelfs online toetsen begint te lopen. We komen erachter dat het best kan, leren op afstand, en het geeft een mooie boost aan teamwork. We zijn met zijn allen nog aan het leren, maar over het algemeen kunnen we zeggen dat onderwijsgevend Nederland in die korte tijd een knap staaltje werk heeft afgeleverd. We zien het terug in bijvoorbeeld lieve of sportieve bedankvideo’s van studenten naar docenten. Knap gedaan.

Maar, eerlijk is eerlijk, velen ervaren ook de mindere kanten van deze online bubbel waarin we gedwongen zijn met elkaar te werken. We zijn druk. Schermdruk. De meeste werkenden in onderwijsland zitten hele dagen voor het scherm in teams, zoom of skypemeetings. Ik ook. Ondertussen voer je 1-2tjes via de whatsapp of chat, lees je mail, skype en bel je met studenten, volg je nieuws en social media. Je probeert hier en daar nog een webinar te volgen. En je houdt online contact met je geliefden.

Ik zie docenten op mijn scherm verschijnen in provisorische kantoortjes op kinderkamers (de maffe achtergrondjes van teams kunnen het niet altijd maskeren), druk omdat ze hun werk in de helft van de tijd moeten zien te doen, vanwege de halve dagendiensten die ze samen met hun tevens thuiswerkende werkende partners draaien. Ik zie baby’s op schoot, honden die uit willen, kinderen die niet langer zonder begeleiding kunnen wachten tot papa uitgepraat is met zijn collega’s. Ik zie collega’s die alleen nog maar een scherm zien en geen thuisafleiding hebben.

We ervaren druk, veel schermprikkels. En dan gaan we om te ontspannen: een serietje kijken, een cursus doen, sporten. Vaak online. Gelukkig, velen gaan ook naar buiten. Hard fietsen, wandelen, lekker flink de pas er in. Lichamelijke afleiding.

Dit wordt mijn tip van de week: Vertraag en ervaar de stilte. En doe dat buiten.

Stilte is een ware verlichting voor de mentale druk die velen van ons nu ervaren, voor onze online-overprikkelde geest. En buiten verfrist de geest. Letterlijk. Hieronder geef ik je een oefening voor een vertragende stiltewandeling.

Oh ja en een waarschuwing: In het begin is het misschien best spannend, een beetje saai, of je raakt geïrriteerd. Je ervaart van alles. De kunst is om dat gewoon te laten gebeuren, er als het ware van een afstandje naar te kijken, ermee te spelen, er een beetje om lachen en het dan weer te laten gaan. Dat doe je door focus. Het verlicht. Probeer het maar eens.

Oefening voor stiltewandeling (Tempo uit en zintuigen aan!)

 1. Ga naar buiten.
  Wandel, kalm aan. Gewoon lekker stap voor stap. haal een paar keer diep adem en kijk om je heen. Neus in de wind, kijk om je heen. Ben aanwezig.
 1. Vertraag.
  Als je op een plek aankomt waar je het fijn vindt, vertraag je je pas. Je gaat steeds langzamer lopen. Voet voor voet. Voel hoe je voeten de grond raken.
 1. Focus op je ademhaling.
  Laat die komen en gaan. Gedachten poppen op, maar besteed er geen aandacht aan. Laat hem maar gewoon voorbij drijven als een wolkje. Blijf de vertragende pas aanhouden.
 1. Focus op je lichaam.
  Als je voelt dat je tot rust komt, richt je je op je lichaam (de bodycheck). Begin bij hoe je zolen de grond raken in je vertraagde pas en eindig bij je kruin. Langzaamaan!
 1. Focus op je binnenkant.
  Neem waar wat er zich allemaal in dat lichaam afspeelt aan gevoelens en emoties. Het hoeft niet weg, het is er gewoon. Laat alles maar komen en er gewoon zijn.
 1. Verleg je aandacht naar buiten.
  Als je zover bent, als je alles wat er van binnen gebeurt als het ware kunt omarmen, richt je je aandacht weer naar buiten. Op het hier en nu. Dat doe je zintuig voor zintuig. Eerst kijk je alleen. Je neemt in je op wat je ziet. Daarna focus je op wat je hoort, ruikt, voelt, eventueel proeft. Richt je volledige aandacht op die zintuiglijke prikkel. Probeer bewust bij dat ene zintuig te blijven en je niet te laten afleiden door de andere. Zo werk je elke zintuig een paar minuten door. Gedurende de hele oefening ben je je bewust van hoe je voeten de raken.
 1. Afronden
  Als je klaar bent met alle zintuigen, voel dan eens hoe het voelt om in deze verstilling en vertraging te zijn. Geniet van de zintuigelijke ervaring. Geef jezelf en de buitenwereld als afronding een vette glimlach. Je kunt als je wilt je pas weer versnellen. Thuis aangekomen zet je lekker een kop thee en geniet je na.

Laat je weten hoe het was?

Blijf gezond,

Marion

6 Reacties

 1. Ludo

  🙂 Mindfulness!

  Antwoord
  • Marion

   Hi Ludo, zeker!

   Ik heb hem als vast onderdeel in elke coachwandeling.
   En het werkt, altijd. Mooi is dat he.
   Ik denk vooral nu een fijne en zinvolle oefening.

   Blijf gezond!

   Antwoord
 2. Pauline

  Het was héérlijk, Marion! ’s Morgens vroeg vanaf 08.00 uur vier uur lang rustig en bewust wandelend een stille polder ervaren (Ankeveen). Alleen vogels gehoord, frisgroene bomen en struiken in bloei, een strakblauwe lucht en spiegelglad helder water gezien. Aan het einde van de ochtend een handjevol mensen en honden tegengekomen. Wat een weldaad. Had graag een mooie foto toegevoegd…

  Antwoord
  • Marion Van Neerven

   Wauw Pauline, wat klinkt dat heerlijk! Als een helend bad. Goed de tijd voor genomen ook. Geniet van de volgende wandeling!
   Bedankt voor je reactie🍀☀️

   Antwoord
 3. Winnie

  Wat een heerlijk sleutelwoord; Vertragen…!
  As vanzelf kwam er een hoop voorbij. Ook die glimlach ;-)Dank je lieve Marion!

  Antwoord
  • Marion

   Ha Winnie, bedankt voor je reactie! Ja, vertragen is een fijn woord, en mijn ervaring is ook dat er van alles voorbij komt, letterlijk en figuurlijk. Fijn dat de glimlach er ook was. Verzachtend.
   Geniet van je volgende wandeling!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marion van Neerven

Marion van Neerven

Auteur

Schrijf je in voor onze wekelijkse blog

Beter een komma dan een punt

Beter een komma dan een punt

  "Beter een komma dan een punt" Het perspectief van docenten en studenten over cijfers en feedback in het leerproces Formatief evalueren en programmatisch toetsen is hot in het (beroeps)onderwijs. Ook in onze blogs, webinars en trainingen besteden we er veel...

Lees meer
Weet jij waar Sarah de mosterd vandaan haalt?

Weet jij waar Sarah de mosterd vandaan haalt?

Over regie over mijn eigen agenda en denktijd Vorige maand ben ik 50 geworden. Niet echt een big deal, behalve dat het eronder krijgen van de grijze haren meer moeite kost. En dat mijn vroegere lenigheid veel minder is voor, tijdens en na het sporten. Toch is er iets...

Lees meer
Geef gewoon het goede voorbeeld.

Geef gewoon het goede voorbeeld.

  werken met voorbeelden, Een krachtig middel voor leren “Ja maar dan gaan ze het toch gewoon overschrijven? Dan ben ik bezig met 30 dezelfde verslagen aan het lezen en corrigeren”.  Tijdens onze webinars en in mijn werk kom ik vaak deze tegenwerping tegen als we...

Lees meer

Vul je emailadres en je naam in

om de  casestudy te bekijken

You have Successfully Subscribed!

Vul je emailadres en je naam in

om de casestudy te bekijken

You have Successfully Subscribed!