We weten dat onze studenten de gehele dag in de weer zijn met hun mobiel. Uit het onderzoek Monitor Jeugd en Media 2015 blijkt dan ook dat dit het meest gebruikte middel is door jongeren. Daarna volgen de televisie, laptop en tablet. Allemaal worden ze door de meeste jongeren dagelijks gebruikt. Maar wat doen we op ICT gebied in het onderwijs? Uit onderzoek van Kennisnet (2015) blijkt dat het MBO vooral gebruik maakt van digitale tekstbestanden, geprinte tekstbestanden en video’s.
Deze laatste uitslag liet me schrikken. Ik dacht dat er meer gebruik werd gemaakt van o.a. interactief oefenmateriaal en interactieve websites tijdens de les. Van veel docenten hoor ik namelijk steeds vaker dat ze diverse ICT tools inzetten om studenten te activeren tijdens de les. Uit alle enthousiaste verhalen die ik hoor blijkt Kahoot voor vele favoriet te zijn (Kahoot is een tool waarmee je op een hele eenvoudige manier een quiz kunt maken).
Om er voor te zorgen dat we in dit nieuwe schooljaar meer gebruik maken van activerende ICT tools tijdens de les, bied ik gratis een poster aan met dé 13 ICT tools voor het beroepsonderwijs. Download deze hier. Ik hoop hiermee dat jouw lijst met ‘favoriete’ ICT tools wordt uitgebreid. Alle 13 tools helpen je om je lessen leuker, actiever en effectiever te maken.
Gebruik jij andere ICT tools die niet op deze poster staan? Deel ze hieronder in het reactieveld! Heb je vragen over het gebruik van ICT in de les? Neem dan met mij contact op. Je kunt mij e-mailen (a.meens@oabdekkers.nl) en bellen (06-22125952).
Mijn ervaring is dat er veel losse tools worden gebruikt en alleen maar voor ad-hoc activiteiten, zoals losse quizjes tijdens een college of om werkstukken te verzamelen.
Deze zomer heb ik een Moodle-omgeving ingericht voor één van de modules waar ik bij betrokken ben als docent. We starten volgende week met ca. 100 studenten. Het belangrijkste doel is nog beter inzicht te krijgen in het studiegedrag en succesfactoren te identificeren.
Het bouwen van een LMS en een learning analytics functionaliteit is relatief eenvoudig. De grootste uitdaging, merk ik, is de organisatie te laten acteren op de nieuwe informatie. Ik denk dat daar nog veel potentieel ligt voor training en advies.
Beste Witek,
Bedankt voor uw reactie. Je kunt vanuit verschillende perspectieven kijken naar de inzet van ICT in het onderwijs. Voorbeelden van perspectieven zijn o.a. de studieresultaten/data verzameling, toetsing en als werkvorm tijdens je lessen. In mijn blog ben ik vanuit het perspectief van activerende werkvormen gaan kijken naar het gebruik van ICT. Het gebruik van ICT kan namelijk voor diversiteit in je lessen zorgen.
Ik vind het mooi om te horen dat u deze zomer een Moodle omgeving heeft ingericht om meer inzicht te krijgen in het studiegedrag van studenten. Het omgaan met het ‘uitlezen’ van de informatie die u verkrijgt door het LMS systeem is inderdaad een grote uitdaging. Welke informatie is voor ons belangrijk? Wat zegt deze informatie daadwerkelijk en wat kunnen we met deze informatie? Bent u met uw collega’s hier zoekende in? Om u hierin te helpen lijkt mij het handig als u uw specifieke vraag even naar mij e-mailt.
Met vriendelijke groet,
Aukje
Dag Aukje,
Leuk blog! Ik denk dat je Xerte ook toe zou kunnen voegen aan de lijst. Daarmee kun je eenvoudig quizzes maken, video’s presenteren, spelletjes toevoegen. En wat heel goed is aan Xerte is dat je met diverse docenten aan dezelfde module kunt werken. vervolgens kun je deze module in je leeromgeving hangen of de studenten een link sturen naar de module.
Xerte is ook zeer geschikt voor het Fliiping the classroom principe.
Beste Inge,
Bedankt voor de aanvulling! Xerte is inderdaad een mooie tool waarin diverse mogelijkheden zijn om een quiz te maken, video’s op te nemen en spelletjes te ontwikkelen en dat alles binnen één leeromgeving.
Met vriendelijke groet,
Aukje
Wij hebben een app ontwikkeld vanuit dezelfde gedachtegang. http://reinder.eu/kennis-diploma-toolbox-app .Nog geen spannende naam maar wel de belangrijkste functionaliteiten en te koppelen met competentie systemen.
Beste Reinder,
Bedankt voor de aanvulling van uw app. Wat voor functionaliteiten zijn er in de app/website opgenomen? Dit werd mij niet duidelijk via de website. En richt deze app zich niet veel meer op het medewerkers die werkzaam zijn in een bedrijf of ook op studenten?
Met vriendelijke groet,
Aukje
Goedemorgen Aukje,
Dank voor de feedback, over de informatie op de website, en daar zal ik zeker iets mee doen. Primair is de app bedoeld voor werkgevers maar omdat we de app hebben ontwikkeld als zelfstandige entiteit en als onderdeel van ons competentie management systeem is deze ook geschikt om in te zetten in het onderwijs.
Per toets kan je verschillende versies aanmaken waardoor niet iedereen dezelfde vragen, multiple choice, voorgeschoteld krijgt.
Ieder antwoord kan je voorzien van een gewicht in punten zodat je niet alleen goed of fout maar ook deels goed of meerdere antwoorden kunt geven op een vraag.
Iedere toets is gekoppeld aan een type zodat je bijvoorbeeld voor ieder vak eigen toetsen kwijt kunt.
In het dashboard zijn tools om de leerlingen en toetsen toe te voegen en te volgen. De API maakt het mogelijk om de score te importeren in de software van de school of ondernemer.
Met vriendelijke groet,
Reinder
Beste Reinder,
Bedankt voor uw aanvulling. Het is voor mij nu duidelijker geworden dat de website zich vooral richt op het afnemen van toetsen.
Ik hoop dat mijn feedback u kan helpen bij het aanpassen van de website. Succes!
Met vriendelijke groet,
Aukje