Een nieuw jaar, nieuwe kansen, nieuwe uitdagingen. Ik wens je, namens alle collega’s van OAB Dekkers, een gezond, liefdevol en succesvol 2015 toe.
Bij de start van een nieuw jaar ben ik benieuwd naar de thema’s die dit jaar op ons af komen. Zullen ze anders zijn dan het afgelopen jaar? Hieronder zie je een tabel met onze 10 best bekeken blogs van het afgelopen jaar. Naast de titel staat het aantal bezichtigingen per blog.
Wat mij opvalt is dat toetsing en teamontwikkeling niet in deze top-10 voorkomen. Voor onze trainings- en advieswerkzaamheden waren dit echter de belangrijkste onderwerpen. Wellicht noodzakelijke thema’s maar blijkbaar minder interessant om blogs over te lezen. Didactiek, groepsdynamiek, loopbaanontwikkeling, time-management, flipping the classroom en 21th century skills zijn duidelijk meer in trek.
Hoe ziet dit beeld er in 2015 uit? Ik verwacht dat de volgende 5 thema’s hoog op de agenda zullen staan bij veel beroepsopleidingen:
- Toetsing, assessment en afstuderen
- Curriculum herontwerp
- Attractieve, moderne en flexibele didactiek (al dan niet gebruik makend van ICT)
- Verhogen van de motivatie van studenten om uitvallers of langstudeerders te voorkomen
- Teamontwikkeling waarin docenten meer eigenaarschap krijgen over het curriculum en het “hoe” van het onderwijs. Bovendien leidt eigenaarschap tot meer lerende professionele gemeenschappen
Uiteraard ben ik heel benieuwd naar welke thema’s jullie als meest belangrijk zien voor het komende jaar. Laat je reactie hieronder in het reactieveld achter en maak kans op het boek: Motivatie binnenstebuiten van Huub Nelis en Yvonne van Sark. Onder alle inzenders verloten we 2 exemplaren.
Naast toetsing en herontwerp, ook graag aandacht voor beginnende docenten en hoe houden we ze in het onderwijs? M.a.w.: feedback geven en nemen-reflecties-evaluatie, welke begeleiding hebben ze nodig-coaching….
Teamontwikkeling, eigenaarschap en een lerende houding zijn wat mij betreft absoluut een thema. Maar ook de reactie van Matt onderschrijf ik: hoe begeleiden we beginnende docenten en docenten in opleiding zo goed mogelijk?
Punt 5 van jullie lijstje staat bij ons hoog op de lijst maar ook de andere thema’s zijn herkenbaar. ik zou er nog eentje willen toevoegen, aandacht voor Bildung, kunstzinnige en politieke vorming en maatschappelijk debat. Hbo is er niet alleen om vakmensen af te leveren maar ook kritische democratische burgers. Andere aspecten gaan meer over de vorm, wat mij betreft mag de inhoud hoger op de agenda.
Wellicht voor het mbo niet zo van toepassing maar op het vmbo is de invoering van het nieuwe beroepsgerichte examenprogramma een stevig onderwerp. Dit heeft invloed op de instroom in het mbo en zal daar vanaf het schooljaar 2016 – 2017 behoorlijke invloed gaan hebben. En ook de uitvoering van de wetgeving rondom passend onderwijs zal onderwerp van gesprek worden.
Ik verwacht en hoop dat er meer aandacht gaat komen voor de vakvaardigheid op niveau I en II. En wat mij betreft ook voor niveau III. Dit moet uitmonden in een vakdiploma waarin de eisen voor de AVO vakken minder zwaar wegen.
In het hoger onderwijs is, cq wordt ‘gepersonaliseerd leren’ een thema. Al dan niet middels de inzet van technologie.
Het curriculum herontwerp zal een belangrijk item worden met de verplichte invoer per september 2016. Daarnaast zal er ook aandacht zijn voor teamontwikkelingen. Met de opkomende vergrijzing zullen de teams veranderingen ondergaan wat invloed heeft op de bestaande hiërarchie. Maar ook belangrijk is hoe deze nieuwe docenten worden opgevangen. Ook zullen zij nieuwe inzichten bieden in de begeleiding van studenten, waarvan je als opleiding kunt profiteren. Want de student verandert en dus ook de manier waarop je ze kunt raken. Leer in het onderwijsaanbod dus vooral van elkaar.